Loading...
 

Svensson's SF-blogg

Grundstenar för liv och faror i rymden

Published by admin on 2008-03-21

Organiska ämnen som metan har för första gången upptäckts på en främmande planet. Visserligen en gasjätte långt bort. Men finns det organiska ämnen i ett planetsystem finns möjligheten att liv av vår typ kan uppstå, kan ha funnits eller kan ha uppstått i det aktuella systemet. Naturligtvis spännande för en SF-nörd som mig.

Men inget intelligent liv har ännu hörts av från rymden och vi SF-nördar, som kanske är övertygade om att det finns, får nöja oss med fantasierna i de olika SF-universa som skapats av fantasirika författare och filmmakare. Exempelvis det eminenta Babylon 5? på TV4 Science Fiction.

Men som vi lärt oss från Science-Fictionlitteraturen och från diverse filmer så är rymden ingen ofarlig plats. Något som också vetenskapsmännen konstaterat i verkligheten. Bland annat genom upptäckten av en s.k. dödsstjärna som enligt tidningarna skulle kunna utgöra en fara för livet på vår egen jord (Fast chansen är förstå att vi själva förstört livet som vi känner det innan dess). En del riktigt stora smällar finns det onekligen där ute. Så stora att vi på jorden kan se dem 7,5 miljarder år senare, med blotta ögat. Fast astronauterna verkar ju ha kul på sin rymdstation.

Bloggat: Björnbrum1, Lasse, Åsas blogg, Jinge, Björnbrum2,\r\nI media: DN, PDK,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,


Categories

Ads

Ads