Loading...
 

Svensson's SF-blogg

Published by admin on 2008-01-11
Toyota har skapat världens första verkliga mecha. Kanske inte så stor. Inte heller med några vapen direkt. Men en mecha? är det. Det vet alla som har koll på Macross?, Battletech? och andra Mecha-universum som finns i SF-världen. Det är klart att den första verkliga mechan också kommer från Japan. Precis som SF-världens.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Published by admin on 2008-01-11

Inte för att jag är en dataspelare/konsolspelare av några större dimensioner. Har faktiskt aldrig spelat nåt spel på konsolen Wii. Min ena dotter och hennes sambo fick ett Wii i jul och jag har därmed sett folk spela det. Det är faktiskt mycket imponerande. Det gick till och med så låmga att grannarna var tvungan att fråga vad vi höll på med i vardagsrummet till långt in på nätterna. Barnen deras hade i och för sig redan gissat rätt, men föräldrarna var bara tvungna att kontrollfråga.

Nu har det kommit ett lasersvärd för Wii som ska användas till spelet "The Force Unleashed". Ett spel som dock ännu inte kommit ut. Det är inte utan att man blir lite barnsligt förtjust faktiskt.

Related: Star Wars?,

Published by admin on 2008-01-06
Sagofigurerna, spökena, knytten ta försvunnit in i fantasy-böckerna, skräckböckerna- och filmerna. In i SF-litteraturen och SF-filmerna. In i rollspelens värld. Med lajv, brädspel etc. Där finns de alla, vättarna, tomtarna, alverna, älvorna, vampyrerna, varulvarna. Så de har egentligen inte försvunnit. Bara flyttat på sig. När vi inte längre skräms av vår omgivning låter vi oss kittlas och skrämmas av filmer, böcker och spel.

Men folkslivsforskaren Ebbe Schön har inte riktigt hängt med i denna utveckling tror jag (fast han har verkar dock ha viss kännedom om dagens läge). Oknytten som han säger. Gengångare, monster, vampyrer och zombies. I fantasy-böckerna lever de. Drakarna, griparna och alla de andra sagoväsen som folktron i världens många länder skapat.

De lever vidare i annan form, som en slags kultur, ibland subkultur. Men alltid där. De lever och frodas i människans fantasi. Trots att det inte alltid är så mörkt i verkligheten, så är det ofta mörkt i böckernas, spelens och filmernas SF- eller fantasy-världar.

Och kanske blir de mer levande nu, när en SF-författare fått nobelpriset.

Läs mer: Kindred Society, Fantasy, Lajv, Rollspel, SF\r\nBorgarmedia: AB
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Published by admin on 2008-01-04

Jag läser hos Erik Berg på bloggen Approximation att när delar den svenska kultureliten diskuterade Doris Lessing? i radioprogrammet Kulturnytt så dömde man ut SF-litteraturen och specifikt Doris Lessings Shikasta-böcker med svepande formuleringar som ”just de böckerna” inte hade ”några större litterära kvalitéer” eftersom det är svårt att ”göra något bra av science fiction”.Men ingen av de som uttalade sig hade läst Shikasta-böckerna! Vilket förakt! Vilken nonchalans!

Har de som uttalade sig överhuvudtaget läst nån science fiction? Förmodligen inte. Litterära kvalitéer? Det är klart att det finns litterär kvalitet i SF-böcker också. Liksom spänning. En annan litterär kvalitet som många människor gillar. Men som kanske inte anses vara det av finkulturella tyckare. Har de läst Iain Banks?? Har de läst Ursula K. LeGuin?? Eller nån annan av de högkvalitativa och bra författare som skriver SF-böcker. Harlan Ellison, JG Ballard, Alastair Reynolds?, Greg Bear, Kristin Kathryn Rusch??

Är de medvetna om att väldigt många SF-författare är kvinnor? Att SF-litteraturen lämpar sig väldigt väl för att diskutera jämställdhet mellan könen, alternativa samhällsformer, jämlikhetsfrågor etc. Just därför att man inte behöver ta hänsyn till det existerande. Detta faktum gör att man lättare kan fundera i andra banor än de vanliga.

Läs dock Jonas Thente i DN. Hans skriver bra om SF, Kulturmaffian och Doris Lessing.

Kanske får vi med nobelpriset till en SF-författare äntligen ett erkännande av SF-litteraturen i Sverige. Kanske kommer mer SF nu att översättas. Man kan alltid hoppas.

Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Published by admin on 2008-01-04

För en gångs skull går nobelpriset till en författare som jag läst och uppskattat mycket, Doris Lessing?. Jag har läst både vanliga romaner och romaner som hör hemma i SF-genren. Och för mig är hon faktiskt främst en Science Fiction-författare. Även om de flesta av hennes böcker inte är SF.

Hennes SF-böcker kallas med ett gemensamt namn, Canopus In Argos: Archives? (eller på svenska: Canopus i Argo - ur arkiven). Det är en serie med som hanterar det stora. Det är Space Opera med tonvikt på utveckling, människans litenhet. Det utopi och dystopi i Ursula K. Le Guins? anda, eller om det är tvärtom. Intressanta böcker, men lite träigt skrivna. Och det kanske är Doris Lessings största svaghet. Hennes böcker kan ibland bli lite träiga och småtråkiga.

SF-serien består av fem böcker:
Shikasta?
The Marriages Between Zones Three, Four and Five?
The Sirian Experiments?
The Making of the Representative for Planet 8?
The Sentimental Agents?

Jag har läst dem alla och tycker att bok nr1, Shikasta och bok nr 3, The Sirian Experiments är de bästa i serien.

Läs mer i media: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Published by admin on 2008-01-04

När jag var liten gick en SF-serie på TV som fascinerade mig. Den hette Månbas Alpha. På engelska heter den egentligen Space:1999? och är väl kanske inte den bästa av SF-serier som sänts i TV.

Nu när TV4 ska starta upp en speciell SF-kanal hör emellertid serien till de som den kanalen tänker sända. En rejäl nostalgitripp kan det bli, tror jag. Men kanalen kommer att bli kortlivad om den inte också visar moderna och högkvalitativa SF-serier som Firefly?, Red Dwarf, Star Trek DS 9? etc.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Published by admin on 2008-01-01

Så brukar jag ibland säga till min kamrater i Socialistiska Partiet bland anarkister och i andra vänstergrupper när dom undrar varför jag resonerar så ovant, bakvänt och underligt. Ibland med argument som gör Lenin, Marx och Trotskij till nåt slags inkarnerade gudar. En hållning till de marxistiska klassikerna som jag inte kan förstå.

Påståendet är naturligtvis inte sant. Jag har förstås mängder med annan politisk skolning och framförallt erfarenhet. Men sant är att jag läser enorma mängder böcker, främst science-fiction och deckare, men även en hel del faktaböcker om historia (speciellt om andra världskriget och medeltiden) och politik.

Bland SF-litteraturen gillar jag space opera mest. Främst kanske politiskt radikal sådan som den som skrivs av Iain Banks? och Ken Mcleod?. Men jag är också en älskare av romantisk space-opera som en som skrivs av Lois McMaster Bujold? eller C.J. Cherryh?. Andra författare som jag läst det mesta i SF-väg av är Nancy Kress?, Anne McCaffrey</a> och Ursula K. LeGuin?. Det är förresten noterbart att de flesta SF-författare jag läser är kvinnliga. I modern SF-litteratur är det verkligen så att könen har jämställda roller. I alla fall i det jag läser. Jag läser i stort set bara amerikanska och brittiska författare på engelska. Det finns väldigt lite översatt till svenska och ännu mindre översatt SF från andra språk. Förresten tror jag att en överväldigande majoritet av existerande SF-författare är engelsk-språkiga. Så bland min sommarläsning finns det en och annan SF-bok likaväl som en och annan deckare.

När det gäller deckare är jag mest förtjust i hårdkokta amerikanska deckare eller polisdeckare. Det kan vara klassiska författare som Dashiell Hammet (ex. Red Harvest), Raymond Chandler (ex. The Big Sleep) Chester Himes (The Real Cool Killers) och James M. Cain (Postman Never Rings Twice) eller moderna som James Lee Burke (ex. The Neon Rain), James Crumley (The Wrong Case), Robert B. Parker (A Catskill Eagle) eller Charles Willeford (Sideswipe) när det gäller den hårdkokta skolan. Eller Ed McBain, Sjöwall & Wahlöö och William J. Caunitz när det gäller polisdeckare. Några sådana böcker finns också i min sommarläsningssamling. Bland deckarförfattarna jag läser finns som ni ser inte så många kvinnor, men jag läser allt av Sue Grafton och Sara Paretsky.

Borgarmedia: DN, SVD1, SVD2

Page: 2/2
12

Categories

Ads

Ads