Loading...
 

Svensson's SF-blogg

Published by admin on 2012-06-04

Emma Engström i GP har återsett Alien-filmerna men har inte förstått allt. Det är i alla fall min slutsats. Den fjärde filmen, Alien Resurrection, som hon inte alls gillar har nämligen ett litet subtilt underliggande budskap som hon inte verkar ha greppat. De enda överlevande "människorna" är nämligen sådan som inte är människor fullt ut  om man ska gå efter fördomar om en riktig och normal människa. Om man nu kan uttrycka sig så. Det är en robot (android), en fysiskt handikappad, en förståndshandikappad och en person som bara är delvis alien och delvis människa. De "normala" överlever inte och när de vill ta sig till de "normalas" paradis jorden där ingen av dem tidigare varit så är detta förstört. Av allt att döma är det människorna, de normala människorna själva som förstört jorden och utplånat civilisationen. Inte aliens.

Sämst i mitt tycke är den tredje filmen där det finns logiska luckor och handlingen är seg.

Men hon konstaterar att den andra filmen, Aliens, är en mycket bra action-film med kamp mellan två "mödrar". Alien-drottningen mot Ripley: Sigourney Weavers androgyna utstrålning används fullt ut i denna hårda och perfekt utförda actionfilm, där James Cameron i manus och regi lever ut alla de kvinnliga actionhjältefantasier som han sjösatte i Terminator några år tidigare. Cameron plockar upp influenser från Ramboestetiken och pumpar upp monstret till bristningsgränsen, till en gigantisk aliendrottning. Moderskapssymboliken, som antyddes i ettan, växer sig stark när Ripley adopterar en överlevande flicka och samtidigt slåss mot aliens överlägsna reproduceringsförmåga.

Den första filmen, Alien, är förstås ett skräck-mästerverk och en sekvens i den har föranlett den film som just haft premiär i Sverige och som utspelar sig i samma universum som Alien-filmerna. Nämligen Prometheus. Med Noomi Rapace i en av huvudrollerna.

Emma Engström underlåter samtidigt att nämna de övriga filmer som utspelar sig i samma universum som eller som inspirerat Alien-filmerna liksom den bok som sannolikt inspirerat Alien. Nämligen filmerna It! The Terror From Beyond Space från 1958, Terrore Nello Spazio (Planet of the Vampires) från 1965, Predator, Predator 2, Predators, Alien vs Predator och Alien vs Predator 2.

Boken som är förebild eller inspiration till till den första Alien-filmen liksom till Terrore Nello Spazio och IT! The Terror From Beyond Space är A.E. van Vogts The voyage of the Space Beagle från 1939, närmare bestämt berättelsen Discord in Scarlet från den boken.  Företaget bakom Aliem-filmen stämdes av AE van Vogt. Det gick aldrig till rättegång utan man gjorde upp innan dess. AE van Vogt fick 50 000 dollar.

Terrore Nello Spazio anses också ha inspirerat Pitch Black, den första filmen i serien om Riddick, liksom filmen Mission to Mars.

 Intressant?
Borgarmedia: BT, HD1, 2, 3, Skanskan1, 2, SMP1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,


Läs mer: Alien?, Aliens?, Alien 3?, Alien Resurrection?, Alien vs Predator?, Alien Universe?

Published by admin on 2012-02-05
I den svenska TV-serien Äkta Människor kallas de mänskliga robotarna för hubotar och det är ett ganska bra namn tycker jag. Det vedertagna namnet inom SF-genren är annars android. Men hubot är kanske egentligen ett bättre namn. En annan klassisk SF-genre grej de missat eller inte brytt sig om är robotlagarna som de formulerades av Isaac Asimov:

Lagarna, som ursprungligen var tre till antalet, lyder:

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

I Asimovs roman Stiftelsen och jorden (utgiven 1986) presenteras senare den "nollte", övergripande lagen (på engelskaZeroth Law), som i den fjärran framtiden har skapats för att ha prioritet före de första tre:

0. En robot får inte genom handling, eller underlåtelse att handla, orsaka att mänskligheten skadas.

Nu är väl det ingen katastrof, det finns  gott om SF där lagarna inte används och gott om SF där robotar är elaka och obehagliga. I Battlestar Galactica, senare år bästa TV-serie i SF-genren är det dock betydligt mer komplicerat än så. Men Asimovs lagar använd helt klart inte.

I Äkta människor förekommer dock inte enbart mänskliga robotar utan också människor med elektriska och mekaniska delar. Inom SF kallas sådana människor för cyborger. Jag tycker dessutom den svenska TV-serien är bättre än vad  SF-okunniga recensenter och kritiker i allmänhet verkar tycka.

Intressant?
Läs mer: Onyanserat, Hogrelius, Socialistsimon, Nelly Rönnstam, Nene Ormes,
Borgarmedia: SVD1, 2AB, GP, DN, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS 120221. Jag har insett att jag undervärderat skaparna bakom serien. När jag nu sett fler avsnitt inser jag att man faktisk har med Robotlagarna som de formulerats av Asimov, men att de hubotar som kan döda har fått dessa lagar borttagna ur "hjärnan".


Läs mer: Isaac Asimov, Robots & Foundation Universe?, Stiftelsen och jorden?

Published by admin on 2011-01-24

Enligt professor Howard Smith så är det faktum att man nu hittat över 500 planeter, varav några jordliknande, men inget liv nånstans, ett bevis för att vi är ensamma i rymden. Det verkar ju vara en ganska nonchalant slutsats. 500 planeter, varav bara några jordliknande är ju ingenting. Det finns ju förmodligen miljarder planeter därute. Att man ännu inte hittat liv nånstans bevisar faktiskt ingenting när man ser det i lite perspektiv:

– Min tro är att det finns gott om planeter som liknar jorden, säger astronomiprofessor Dimitar Sasselov på samma universitet.


Sammanlagt är 150 forskare och assistenter anställda av företaget SETI, The search for extraterrestial intelligence, som letar efter intelligent liv i rymden.

Deras arbete baseras på en uträkning av astronomen Frank Drake som tycker att det rent matematiskt borde finnas en chans att stöta på utomjordingar.


Den allra senaste jordliknande planeten har precis hittats med hjälp av rymdteleskopet Kepler.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Published by admin on 2008-03-28
Det ska nu avgöras i en brittisk domstol enligt E24. Det handlar alltså om de stormtroopers som figurerar i Star Wars, i vita skyddsdräkter och striden står mellan George Lucas, skaparen av filmerna och en designer som hävdar att det var han som gjorde jobbet:
Ansvarig för de ursprungliga kostymerna och designen, när George Lucas började inspelningen av den första delen (eller fjärde delen beroende på hur man ser det) av Stjärnornas Krig, blev den numera legendariska designern Ralph McQuarrie, som även stått för designen i klassiker såsom Jurassic Park, Tillbaka till framtiden och E.T.

Och det är nu som åsikterna går isär. Det brittiska advokatteamet menar att Ralph McQuarrie i sin tur anlitade britten Andrew Ainsworth för att designa de kostymer som Imperiets klonade trupper skulle använda. Enligt Andrew Ainsworths egna uppgifter tillverkade och sålde han de första 50 Stormtrooper-hjälmarna till George Lucas, för 35 pund styck.
Det är stora pengar det handlar om, för det rör sig om vem som ska tjäna något när stormtrooper-prylar säljs.

Läs mer om design på Star Wars-bloggen.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Published by admin on 2008-03-24

Flera spelare existerar redan inom ett område som faktiskt inte finns ännu. Det gäller rymdresor, eller närmare bestämt rymdturism. Bolaget Virgin Galactic säljer redan biljetter till rymdturister och planerar rymdfarkoster och rymdhamnar. I New Mexico i USA är planerna igång för Spaceport America och på Esrange i Kiruna finns Spaceport Sweden och det finns en mängd andra rymdhamnar planerade.

Det verkar dock vara svindyrt att köpa en biljett så vi vanliga dödliga får nog vänta tills det dyker upp lågbudgetalternativ som exempelvis Firefly?.

Firefly

Andra_bloggar om: , , , , ,

Published by admin on 2008-03-21

Organiska ämnen som metan har för första gången upptäckts på en främmande planet. Visserligen en gasjätte långt bort. Men finns det organiska ämnen i ett planetsystem finns möjligheten att liv av vår typ kan uppstå, kan ha funnits eller kan ha uppstått i det aktuella systemet. Naturligtvis spännande för en SF-nörd som mig.

Men inget intelligent liv har ännu hörts av från rymden och vi SF-nördar, som kanske är övertygade om att det finns, får nöja oss med fantasierna i de olika SF-universa som skapats av fantasirika författare och filmmakare. Exempelvis det eminenta Babylon 5? på TV4 Science Fiction.

Men som vi lärt oss från Science-Fictionlitteraturen och från diverse filmer så är rymden ingen ofarlig plats. Något som också vetenskapsmännen konstaterat i verkligheten. Bland annat genom upptäckten av en s.k. dödsstjärna som enligt tidningarna skulle kunna utgöra en fara för livet på vår egen jord (Fast chansen är förstå att vi själva förstört livet som vi känner det innan dess). En del riktigt stora smällar finns det onekligen där ute. Så stora att vi på jorden kan se dem 7,5 miljarder år senare, med blotta ögat. Fast astronauterna verkar ju ha kul på sin rymdstation.

Bloggat: Björnbrum1, Lasse, Åsas blogg, Jinge, Björnbrum2,\r\nI media: DN, PDK,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Published by admin on 2008-03-19

Den legendariske SF-författaren Arthur C. Clarke har avlidit 90 år gammal. Han skrev en mängd böcker, dock inga som jag varit så jätteförtjust i. Han tillhör alltså inte nån av mina favoriter, men nog har jag läst ett antal böcker av honom. Mest de tidiga böckerna, som exempelvis "SOS från törstens hav", eftersom jag tycker de är hans bästa.

Mest känd blev han kanske för boken och manuset "2001 - ett rymdäventyr". Som det gjordes en grymt tråkig film utifrån, av Stanley Kubrick. En film som uppenbart bara kan ses med behållning om man är påtänd.

Klart är i all fall att han är en av de mest produktiva, tillika en av de mest kända, SF-författarna genom tiderna. Något som förstås underlättats av hans långa liv.

Bloggat: Stationsvakt,
I media: DN, SVD, PDK, AB, DB,
Andra bloggar om: , , , ,

Published by admin on 2008-03-07
TV4:s nya TV-kanal, TV4 Science Fiction som jag råkar ha då jag har digital-TV via mitt bredband innehåller en del riktiga guldkorn till serier och andra som kan tillfredställa nostalgiska själar. Bland de senare märks Space:1999 eller Månbas Alpha som den heter på svenska och också den kanske framgångsrikaste SF-teveserien någonsin, Dr Who.

Bland guldkornen märks Babylon 5, Star Trek: DS9 och en serie som jag inte vet så mycket om, Andromeda, men som jag tycker verkar helt okej efter att ha sett ett avsnitt.

Månbas Alpha känns dock mycket 60-tal och ger en klar känsla av nostalgi och den känns betydligt omodernare än vad jag hade tänkt mig. Men jag var trots allt i 10-årsåldern när jag såg den förra gången den sändes i svensk TV så det må väl vara förlåtet.

Men som helhet tycker jag den nya kanalen är en höjdare för SF-fans och det är bara att hoppas att den kommer att finnas under lång tid och att den kommer att distribueras av Comhem.

Läs mer: Resume, Crippas filmblogg1, En jord, en mänsklighet, en gud, Crippas filmblogg2, SVD1, SVD2, GT, E24
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Published by admin on 2008-01-30

Och precis som Trotten skriver har de andra livsformerna som finns därute säkerligen övergivit det kapitalistiska produktionssättet för länge sen. Annars får man utgå från att de inte längrre finns då de utplånat sig själv i en växthuseffektkatastrof. På samma sätt som vi är på väg att göra.

Några radikala SF-författare som beskrivit ett framtida utopiskt samhälle är bl.a. Ursula K. LeGuin? i sin serie kring Hain?. Boken om planeterna Anarres? och Urras?, The Dispossessed?, beskriver en anarkistisk utopi som kanske inte är så lyckad trots allt. I all fal inte i mina ögon. Iain M. Banks? beskriver å sin sida ett , som jag ser det, mer positivt framtida universum i sina böcker om The Culture, där den tekniska utvecklingen gjort att ett demokratiskt, lyckligt (?) och internt fredligt anarkistiskt imperium skapats.

Säkerligen finns det liv i rymden och kapitalismen är garanterat övergiven för länge sen. Men det där med Hitler är bara trams från producenterna av SF-filmen Contact. Det fanns både bild- och radiosändningar innan Hitler gick ut i etern.

Andra bloggar om: Rymden, Utomjordingar, Aliens, Vetenskap, Liv, Universum, , , , , , , , , ,

Published by admin on 2008-01-24
Virgin Galactic har tagit fram en prototyp till farkost för charterresor ut i rymden. Kanske kan vi åka med en sån för att kolla in kompisarna på Mars, där det förstås egentligen inte finns liv, men där intressanta foton uppenbarligen kan tas.

Många vill tydligen åka, men det är i verkligheten få förunnat:
Enligt Virgin är intresset stort, 200 ska redan ha bokat och ytterligare 85 000 har anmält intresse.

Väntelistan kan med andra ord bli lång. Skeppet har kapacitet för åtta personer åt gången, sex passagerare och två piloter.

Resan, som tar två och en halv timme, tar passagerarna 110 kilometer ut i atmosfären. Det är tillräckligt för att få uppleva några minuters tyngdlöshet och se jordens profil. Men det kostar – 200 000 dollar, eller drygt 1,3 miljoner svenska kronor.

Fast egentligen är det väl ingen förunnat i dagsläget. Det är en utopi, det är science-fiction. Men låt oss ändå tro att det snart kan vara möjligt. I så fall hoppas jag att en sådan resa blir lugnare än det är för resenärerna i tv-serien Firefly.

Bloggat: Jinge, Badlands, Kulturbloggen, Populär astronomi,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,


Related: Firefly?,

Page: 1/2
12

Categories

Ads

Ads